top of page
Hoogbegaafd-website-kleur.png

coaching | hoogbegaafdheid

Veel hoogbegaafde volwassenen van nu zijn opgegroeid, naar school gegaan, hebben gestudeerd en zijn begonnen met werken in een periode dat er nog weinig aandacht was voor en bekend was over hoogbegaafdheid. Aan het begin van deze eeuw is daar verandering in gekomen, vooral vanuit het onderwijs en met de nadruk daarbij op hoogbegaafde kinderen. Daarbij is ook het besef gekomen dat hoogbegaafdheid meer is dan alleen het hebben van een hoog IQ, dat het juist veel zegt over iemands persoonlijkheid, over wie iemand ten diepste is.

Als je op volwassen leeftijd ontdekt dat je hoogbegaafd bent (of zou kunnen zijn), dan lijken je ervaringen met werk of juist werkloosheid, vriendschappen en relaties opeens in een ander daglicht te komen staan. Je begint anders naar jezelf te kijken. Een proces van herkenning, bevestiging, kwartjes die vallen, opluchting (je bent dan wel anders, maar niet gek en je bent zeker de enige niet…).

 

Maar ook een proces dat vaak gepaard gaat met het weer even in alle hevigheid voelen van de (oude) pijn en het verdriet van het niet gezien en begrepen worden, de eenzaamheid en het anders zijn. Om daar mee om te gaan ben je misschien jezelf gaan aanpassen aan anderen en jouw omgeving. Of je bent juist meer en meer de confrontatie gaan opzoeken. Of je hebt je teruggetrokken in jezelf. Welke strategie je ook hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen en staande te houden, deze heeft je mede gebracht waar je nu bent. En nu?

Of verveel je je, ben je (alweer) op zoek naar een andere baan en vraag je je af wat nou echt helemaal bij jou past? En vraag je je af of en hoe dat dan verband zou kunnen houden met jouw hoogbegaafdheid. En wat betekent dat dan voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Voor wie

Op het werk zou je een hoogbegaafde volwassene kunnen herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Onafhankelijke (‘eigenwijze’) manier van denken en doen en soms tegelijkertijd heel goed (misschien wel te goed) in staat om je aan te passen aan de wensen van jouw omgeving

  • Je legt de lat hoog voor jezelf, bent perfectionistisch en kritisch op jezelf en anderen

  • Behoefte aan vrijheid in je werk, een ruime mate van autonomie
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel, moeite met politieke of machtspelletjes
  • Snel verbanden kunnen leggen, overzicht hebben en vooruit kunnen denken
  • Je ziet het probleem eerder dan anderen en hebt dan vaak ook al een creatieve oplossing (je snapt echt niet waarom anderen daar zo lang over kunnen vergaderen…)
  • Moeite met routinematig werk, je houdt van afwisseling en uitdagingen, verveelt je snel
  • Sneller geïrriteerd en afgeleid door (geluiden, mensen, slecht zittende stoelen in) je werkomgeving

 

"Life is not a problem

to be solved,

but a reality

to be experienced"

-

Søren Kierkegaard

 

Werkwijze

In het eerste gesprek brengen we zo concreet mogelijk in kaart welke (loopbaan)vraag er voor nu speelt. Aan de hand van dit gesprek maak ik voor jou en eventuele opdrachtgever een concept offerte voor het vervolg van het traject. Het is belangrijk dat je jezelf en jouw vragen en doelen daarin helemaal herkent. De lengte van een coachingstraject varieert van een aantal ‘losse’ gesprekken tot een uitgebreider traject van 7-10 gesprekken, verspreid over 6 tot 9 maanden. Het maken van reflectieverslagen, specifieke oefeningen en (biografische) opdrachten is onderdeel van het traject.

tarieven

Zakelijk tarief: 145,00 euro per uur excl. btw.

Particulier tarief: 90,00 euro per uur incl. btw.

*Een coachgesprek duurt ca. 1 uur.

zelfreflectie

In dit artikel over hoogbegaafdheid vind je een model en een beschrijving voor het herkennen van hoogbegaafde volwassenen. En zeven reflectievragen die jou kunnen helpen in de eerste fase van het ontdekken van jouw hoogbegaafdheid.

informatie & afspraak

Wil je meer informatie om te kijken of een coachtraject nu iets voor jou is of een afspraak maken, dan kan je me telefonisch bereiken op (06) 81 95 85 86 of een bericht sturen naar suzanne.remmers@stapsteencoaching.nl

bottom of page