coaching | hoogbegaafdheid

Veel hoogbegaafde volwassenen van nu zijn opgegroeid, naar school gegaan, hebben gestudeerd en zijn begonnen met werken in een periode dat er nog weinig aandacht was voor en bekend was over hoogbegaafdheid. Aan het begin van deze eeuw is daar verandering in gekomen, vooral vanuit het onderwijs en met de nadruk daarbij op hoogbegaafde kinderen. Daarbij is ook het besef gekomen dat hoogbegaafdheid meer is dan alleen het hebben van een hoog IQ, dat het juist veel zegt over iemands persoonlijkheid, over wie iemand ten diepste is.

Voor wie

Als je op volwassen leeftijd ontdekt dat je hoogbegaafd bent (of zou kunnen zijn), dan lijken je ervaringen met werk of juist werkloosheid, vriendschappen en relaties opeens in een ander daglicht te komen staan. Je begint anders naar jezelf te kijken. Een proces van herkenning, bevestiging, kwartjes die vallen, opluchting (je bent dan wel anders, maar niet gek en je bent zeker de enige niet…).

 

Maar ook een proces dat voor de meeste van ons gepaard gaat met het weer even in alle hevigheid voelen van de (oude) pijn en het verdriet van het niet gezien en begrepen worden, de eenzaamheid en het anders zijn. Om daar mee om te gaan ben je misschien jezelf gaan aanpassen aan anderen en jouw omgeving. Of je bent juist meer en meer de confrontatie gaan opzoeken. Of je hebt je teruggetrokken in jezelf. Welke strategie je ook hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen en staande te houden, deze heeft je mede gebracht waar je nu bent. En nu?

Een onbestemd of intuïtief gevoel dat er iets niet meer helemaal klopt in wie je bent of wat je doet? Ervaar je soms zelfs een intens gevoel van gemis, dat je in de loop van de jaren misschien wel een deel van jezelf bent kwijtgeraakt? Loop je vaak tegen dezelfde lastige mensen, situaties en kritische feedback aan op je werk?

 

Of verveel je je, ben je (alweer) op zoek naar een andere baan en vraag je je af wat nou echt helemaal bij jou past? En vraag je je af of en hoe dat dan verband zou kunnen houden met jouw hoogbegaafdheid. En wat betekent dat dan voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Werkwijze

Ik bied je graag professionele begeleiding bij jouw ontdekkingstocht, naar jouw antwoorden op deze vragen en jouw unieke zelf. Ik daag je uit en ondersteun je om inzicht te krijgen in wat er dan precies voor jou speelt. Wat dat voor jou betekent én wat de relatie zou kunnen zijn met jouw hoogbegaafdheid. Om ook de delen van jezelf die je bent kwijtgeraakt of hebt verstopt weer te ontdekken, te leren kennen en waarderen. Om vanuit een herontdekt bewustzijn op jouw eigen (hoogbegaafde) kwaliteiten, drijfveren, zon- en schaduwzijden, mogelijkheden en belemmeringen keuzes te maken. In beweging te komen, te leren en ontwikkelen. Zodat je weer de vrijheid ervaart om vanuit je hele zelf te zijn, leven en werken.

 

In het eerste gesprek brengen we zo concreet mogelijk in kaart welke (loopbaan)vraag er voor nu speelt. Aan de hand van dit gesprek maak ik voor jou en eventuele opdrachtgever een concept offerte voor het vervolg van het traject. Het is belangrijk dat je jezelf en jouw vragen en doelen daarin helemaal herkent. De lengte van een coachingstraject varieert van een aantal ‘losse’ gesprekken tot een uitgebreider traject van 7-10 gesprekken, verspreid over 6 tot 9 maanden. Het maken van reflectieverslagen, specifieke oefeningen en (biografische) opdrachten is onderdeel van het traject.

"Life is not a problem

to be solved,

but a reality

to be experienced"

-

Søren Kierkegaard

 

hoogbegaafdheid herkennen

Op het werk zou je een hoogbegaafde volwassene kunnen herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Onafhankelijke (‘eigenwijze’) manier van denken en doen en soms tegelijkertijd heel goed (misschien wel te goed) in staat om je aan te passen aan de wensen van jouw omgeving

  • Je legt de lat hoog voor jezelf, bent perfectionistisch en kritisch op jezelf en anderen

  • Behoefte aan vrijheid in je werk, een ruime mate van autonomie
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel, moeite met politieke of machtspelletjes
  • Snel verbanden kunnen leggen, overzicht hebben en vooruit kunnen denken
  • Je ziet het probleem eerder dan anderen en hebt dan vaak ook al een creatieve oplossing (je snapt echt niet waarom anderen daar zo lang over kunnen vergaderen…)
  • Moeite met routinematig werk, je houdt van afwisseling en uitdagingen, verveelt je snel
  • Sneller geïrriteerd en afgeleid door (geluiden, mensen, slecht zittende stoelen in) je werkomgeving

 

tarieven

Zakelijk tarief: 125 euro per uur exclusief btw.

Particulier tarief: 100 euro per uur inclusief btw.

*Een coachgesprek duurt ca. 1,5 uur.

informatie & afspraak

Wil je meer informatie om te kijken of een coachtraject nu iets voor jou is of een afspraak maken, dan kan je me telefonisch bereiken op (06) 81 95 85 86 of een bericht sturen naar suzanne.remmers@stapsteencoaching.nl

zelfreflectie

In dit artikel over hoogbegaafdheid vind je een model en een beschrijving voor het herkennen van hoogbegaafde volwassenen. En zeven reflectievragen die jou kunnen helpen in de eerste fase van het ontdekken van jouw hoogbegaafdheid.

stapsteen coaching
Contact
nieuwsbrief
diensten

© 2019 by Stapsteen Coaching. Proudly created with Wix.com; Foto's interieur door Marloes Hemmelder Fotografie

Stapsteen Coaching

Bernhardstraat 51

7491 EA DELDEN

M: 06 - 81 95 85 86

E: info@stapsteencoaching.nl

KvK: 59360240

Btw-id: NL001380111B21

Begeleiding van mensen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring