Zoeken
  • Suzanne Remmers

In vrijheid

Bijgewerkt op: 25 sep 2018


Als je me nu vraagt waar ik echt van droom dan is het wel een leven in vrijheid. Dat iedereen overal op de wereld de vrijheid heeft en ervaart om te zijn wie hij of zij ten diepste is en het leven te leiden dat bij hem of haar past. Voor mij zelfs zo belangrijk dat al mijn andere waarden daar omheen lijken te draaien. Leren en ontwikkelen, gelijkwaardigheid, heelheid, creativiteit en verbondenheid. Vrijheid als een soort van middelpuntvliedende kracht die mij de beweging in draait. Ben ik daarmee een idealist? Ja zeker!


En als ik om me heen kijk, ben ik me er zeer van bewust dat vrijheid een ideaalbeeld is en voor velen om allerlei redenen verre van realiteit. Dat het land waar je woont, de plaats waar je woont, of je een man of vrouw bent, van een man of vrouw of allebei houdt bepalend is voor wie je mag zijn. Dat het niet vanzelfsprekend is dat je overal zomaar jezelf kan zijn en jezelf kan uiten of – met respect naar een ander – voor je mening kan uitkomen. Dat dat belangrijke universele waarden en vrijheden zijn die we niet voor niets bij grondwet regelen. Worth fighting for. Waar we afgelopen week, het is 8 mei als ik dit schrijf, nog in het bijzonder bij stil stonden.

Verlangen naar vrijheid

In coachgesprekken gaat het vaak ook over vrijheid, over innerlijke vrijheid. De vrijheid voelen om jezelf te zijn en daarin zichtbaar te zijn. De vrijheid ervaren om te doen wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en waar je naar verlangt. De vrijheid om ook die aspecten van jezelf te laten zien en die kwaliteiten te gebruiken die je al een tijdje niet meer gebruikt had, die je – met redenen natuurlijk – goed verstopt had of waarvan je bijna was vergeten dat die ook bij jou hoorden. En vrijheid gaat meestal ook over autonomie, over de wens om zelf de regie te nemen over je eigen leven, je werk en de belangrijke keuzes die jij daarin maakt. En soms ook het grote verlangen naar de vrijheid om helemaal te mogen, willen, kunnen, durven worden wie je eigenlijk bent…

Wat houdt je dan nog tegen?

Vrijheid geeft een gevoel van er mogen zijn, van ruimte, rust, lucht, lichtheid, ontspanning, thuiskomen. Dus, wat zou ons er dan eigenlijk van weerhouden om ‘gewoon’ de vrijheid te ervaren om vanuit ons hele zelf te zijn, leven en werken? In de coachgesprekken die ik heb met mijn klanten zie ik dat verlangen naar vrijheid en tegelijkertijd de bewuste en onbewuste belemmeringen die dan opduiken ook op allerlei manieren terug. Bijvoorbeeld twijfel, onzekerheid, verwachtingen van jezelf, verwachtingen van anderen.

Of oude gedragspatronen en strategieën die je hebt ontwikkeld om met pijn, verdriet, boosheid en teleurstelling om te gaan. Ze waren eens effectief, maar weerhouden je er nu van om jezelf helemaal te zijn en laten zien, een keuze te maken of een stap te zetten. Of dat je je veilig en comfortabel hebt teruggetrokken in ‘jouw grot’, maar diep van binnen weet dat het daarbuiten is waar jouw vrijheid ligt. En soms zit het in de ogen waarmee je naar jezelf kijkt en houdt je jezelf gevangen in die kritische ‘ik ben nooit genoeg’ blik.

Op ontdekkingstocht gaan

Ik coach je graag op jouw ontdekkingstocht naar jouw vrijheid, de keuzes die je zou willen maken en de stappen die je zou willen zetten. Om vanuit een herontdekt bewustzijn op jouw eigen (hoogbegaafde) kwaliteiten, drijfveren, zon- en schaduwzijden, mogelijkheden en belemmeringen keuzes te maken. Om ook de delen van jezelf die je misschien bent kwijtgeraakt of hebt verstopt weer te ontdekken, te leren kennen en waarderen. Om in beweging te komen, te leren en ontwikkelen. Zodat je weer de vrijheid ervaart om vanuit je hele zelf te zijn, leven en werken.


Meer weten? Je kan me met je vraag bellen op (06) 81 95 85 86 of een persoonlijk bericht sturen naar suzanne.remmers@stapsteencoaching.nl. Of kijk eerst op www.stapsteencoaching.nl voor meer informatie. Je bent van harte welkom!

23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven