Zoeken
  • Suzanne Remmers

Verlangen naar verbinding

Bijgewerkt op: 19 dec 2018

De titel van deze blog is niet geheel toevallig ook de titel van een van de laatste boeken van Brené Brown dat ik deze zomer las: Verlangen naar verbinding. Een universeel thema dat ieder mens herkent, dat ons raakt, bewust en onbewust, in ons hart, lichaam en ziel.

Verbinding met anderen

Ieder mens verlangt ernaar om echte verbinding te ervaren met anderen, het verlangen om gezien, gehoord, gewaardeerd, geliefd te worden. Het verlangen om ergens bij te horen. Bij familie, vrienden, een geliefde, maar ook het team of de organisatie waar je werkt. Verbindingen die mooi, maar ook complex en ingewikkeld kunnen zijn en diep kunnen ingrijpen in je leven en werken. Zeker als het even niet zo lekker loopt, het schuurt, wringt of je te veel of te weinig afstand en betrokkenheid met de ander ervaart. Dat je moeite hebt met vriendschappen. Dat de samenwerking met collega’s lastig is. Dat je een leidinggevende hebt waar jij niets mee kan. Of dat je het gevoel hebt dat hij jou niet serieus neemt. Dat je je regelmatig anders en onbegrepen voelt. Eenzaam misschien zelfs wel.


Verbinding met jezelf

De strategieën die je, uit verlangen naar verbinding met een ander, van jongs af aan ontwikkelt om erbij te horen blijken vaak later in je leven niet altijd meer even effectief te zijn. Als je geleerd hebt om jezelf te veel aan te passen aan de ander, jezelf weg te cijferen. Of als je geleerd hebt dat je om gewaardeerd te worden altijd hard en veel moet werken, goede cijfers moet halen of vooral verstandig en serieus moet zijn. Als dit een patroon voor jou is geworden, ben je misschien andere delen van jezelf langzaam verloren of gaan verstoppen. Bijvoorbeeld jouw openheid, gevoel, intuïtie, speelsheid, creativiteit, eigen dromen en ambitie. Het verlangen naar verbinding gaat dan over het verlangen om eerst je zelf weer te leren kennen, er helemaal te mogen zijn.


“Je bent pas vrij als je je realiseert dat je nergens bij hoort – dat je overal bij hoort – op geen enkele plek.”

Een citaat van Maya Angelou uit het genoemde boek van Brené Brown dat precies dát verwoordt. Dat er echt bij horen niet gaat over veranderen wie jij bent. Of om je aan te passen, zodat je ergens als een puzzelstukje inpast. Het gaat erom de delen van jezelf die je bent kwijtgeraakt of hebt verstopt weer te ontdekken, te leren kennen en waarderen. Om vandaaruit voor jou betekenisvolle verbindingen aan te gaan met anderen en de wereld. Een hele kunst en levenslange ontdekkingsreis!


Kom je er zelf even niet meer uit of ben je vastgelopen in jouw levenslange reis om te worden wie je bent? Vraag je je af wat coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende afspraak. Meer info: www.stapsteencoaching.nl | info@stapsteencoaching.nl | (06) – 81 95 85 86.43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven