Zoeken
  • Suzanne Remmers

Winterstilte: over het belang van stilte en leegte voor groeien en ontwikkelen

Bijgewerkt op: 25 sep 2018


Voorheen, nog niet eens zo heel veel jaar geleden, kon het me niet snel genoeg weer lente worden. Wat mij betreft mocht de natuur die lange kille troosteloze winter en verplichte feestdagen overslaan. Maar sinds een paar jaar waardeer ik de winter steeds meer. Als natuurlijk onderdeel van de cyclus van de seizoenen. Het witte van de vorst als symbool voor puurheid en zuiverheid, een voorbereiding op een nieuwe lente, straks. Dat je dan opeens weer blij verrast kan worden in het voorjaar door een krokus of een sneeuwklokje op een onverwachte plek.


Dus ook dit jaar weer verwelkom ik de vertraging, de verstilling. Een periode waarin alles er gewoon even mag zijn: het liefdevolle en warme van de feestdagen, maar ook het verdriet van het verlies dat juist dan extra sterk aanwezig lijkt. Tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar, tijd om in de stilte ook bij mezelf naar binnen te kijken, helder te kunnen zien wat ik wil koesteren en wat ik komend jaar nog extra aandacht wil schenken om te groeien en ontwikkelen.


In een coachgesprek zijn het vaak ook die momenten van stilte. Dat een klant even verrast is, dat er zomaar iets opkomt. Een verhelderend inzicht, een beeld een associatie, tranen. Soms pijnlijk of ongemakkelijk. En toch, als ik aan het eind van het gesprek vaak nog even vraag wat nou de waarde van het gesprek was voor mijn klant, dan zijn het even zo vaak juist die momenten en die inzichten die zorgden voor betekenis, een doorbraak. Het er stil bij mogen en blijven staan. Het ontdekken wat er eigenlijk onder alle woorden en verhalen verborgen lag. Het ordenende van de stilte. Een gevoel van bevrijding of opluchting.

Leegte en stilte om te voelen, te ervaren, gewoon te zijn, waar te nemen wat is, zonder afleiding, zonder drukte. Hoe spannend is dat? Helder kunnen zien. En ervaren dat op deze manier ergens stil bij blijven staan geen gebrek aan ontwikkeling is, geen stagnatie van groei. Dat er ogenschijnlijk niets gebeurt, maar dat er dan juist ruimte is voor zaaien en kiemen…

Winterstilte: 3x coachgesprek cadeau

Omdat de winter zo’n prachtige natuurlijk tijd is voor verstilling. Om stil te blijven staan bij wat echt belangrijk is. Om echt even de tijd te nemen. Aandacht voor jouzelf, voor de mensen die je liefhebt, voor de dingen die voor jou betekenis hebben. Om naar binnen te kijken en daar weer terug te vinden wat je misschien wel bent kwijtgeraakt in de drukte van het voorbije jaar, te herontdekken wat ook alweer echt bij jou past en waar je het komend jaar meer ruimte aan wilt geven. Daarom geef ik met liefde drie coachgesprekken van een uur cadeau* voor de komende wintermaanden (januari-februari-maart). Aan jou?

Stuur me een persoonlijke bericht (suzanne.remmers@stapsteencoaching.nl) met je gegevens als je hiervoor in aanmerking wil komen. Zelf geen behoefte aan coaching, maar ken je iemand die hier wel gebruik van wil maken? Deel dit bericht gerust.


*voor nieuwe klanten, die nog niet eerder door mij zijn gecoacht; één coachgesprek per nieuwe klant.
33 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven